Menu

CzechEnglishDeutschPolishItalianDutchFrenchSpanisch


+420 774 668 011
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Upečte se svůj frgál - kurz pečení tradiční valašské speciality

Vážení přátelé, naši milí klienti. Ve spolupráci s rožnovskou pekárnou frgálů jsme pro vás  připravili nový balíček, kde máte mimořádnou možnost proniknout do tajemství valašského klenotu - " frgálu", který široko daleko nemá obdoby. 

Frgál je druh sladkého pečiva tradičně vyráběný na Valašsku, v Čechách je známější pod označením koláč nebo pecák. Na rozdíl od koláčů, frgál má obvykle průměr kolem 30 cm, je vyroben z kynutého těsta a je posypán sladkou drobenkou. Náplně frgálů jsou takřka výhradně sladké, mezi nejpopulárnějí patří makový, tvarohový, povidlový a hruškový frgál. Existují také méně obvyklé náplně jako například jahodové a meruňkové frgály. 

Označení „frgál“ se původně používalo pro nepovedené kusy koláčů. Dříve se pekly také slané druhy frgálů s náplní z kysaného zelí nebo řepy, ty už se v současnosti příliš nevyskytují.

Frgály se pekly pro slavnostní příležitosti, svatební hostiny a lidové slavnosti. Setkat se s nimi můžete například při folklorních slavnostech ve Valašském muzeu v přírodě. První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826 a jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se stal valašský frgál produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise. Mezi tradiční perly Valašska patří slivovice a právě frgály. Další rozšířený omyl je ten, že se frgál zalévá lázněmi rumu. Jedná se o výmysl, který s původními frgály má pramálo společného.

U nás zjistíte, že pečení může být skvělá zábava. Stačí, když přijdete s dobrou náladou, protože zástěra i veškeré další propriety a ingredince pro Vás budou připraveny. Pod vedením lektorky si sami zaděláte těsto na své koláče, připravíte náplně, vyválíte, naplníte a taky upečete tři frgály. A jelikož pečení má své technologické přestávky, vyplníme je přípravou dalších kynutých dobrot - makových rohlíčků a závinů třeba s jabliky. Kromě pečení na Vás čeká lehké občerstvení a příjemné povídání s lidmi, kteří mají rádi poctivou kuchyni. Odnesete si vše, co upečete a samozřejmě taky rodinnou více než sto let starou originální recepturu a s ní pár fíglů, které Vaše pečení posunou o kategorii výš. Co víc byste si mohli z Valašska odvézt?

Další podrobnosti naleznete zde, kde se můžete na kurz také přihlásit a zakoupit si ho.

Těšíme se na Vaší návštěvu!

Tým CK VK

Pokračování článku

Naposledy změněnočtvrtek, 16 leden 2014 19:00

Zanechat komentář

Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.

zpátky nahoru
   Rudolf Jelínek   Valaši

Spolufinancováno z rozpočtu Moravskoslezského kraje v rámci dotačního programu „Podpora turistických oblastí v Moravskoslezském kraji"

TOPlist

Dawson City (Yukon)– Edinburgh (Scotland) – Edwardstown (Australia) – Trojanovice, Prague (Czech Republic) – Jayapura (Yrian Jaya)– Linköping (Sweden) – Leh (India) – Roznov p. R. –Jimbaran (Indonesia) – Charleston (New Zealand) – Považská Bystrica (Slovakia) – Talkeetna (Alaska) – Vancouver (British Columbia)

25 let k vašim službám! – 25 years at your service!